Search
  • Bikebro

Nova navodila za varno cestno kolesarjenje v času COVID-19

Vlada je v ponedeljek objavila nov korona megazakon, v kateremu so tudi opredelili omejitve gibanja, na občine in tako dalje.


Sprva je bilo mišljeno, da je rekreativno kolesarjenje prepovedano, a se je izkazalo, da je še dovoljeno, ampak v okviru svoje občine.


Je pa vlada na včerajšnji seji izdala sveženj novih navodil za varno cestno kolesarjenje.


Nič britja nog in bolj ohlapna oblačila

Od danes naprej je prepovedano britje nog, rok in pri moških (mogoče nekaterih ženskah), obraza. COVID-19 se prenaša kapljično in delno po zraku. Kot so na NIJZ povedali si ne želimo, da bi se cestni kolesarji okužili na rekreaciji. Britje namreč povzroči mikro rane, preko katerih se lahko virus hitro prenese, ko se kolesar pelje v pelotonu za ali mimo okuženega. Če en sam kašelj, ali lulanje lahko povzroči okužbo celotnega pelotona.Običajne oprijete lycre, bo potrebno zamenjati za bolj ohlapno opremo. Na oprijete ter gladke hlače in majčke se namreč virus hitreje prime in ga lahko odnesete domov, nič hudega slutečemu istospolnemu partnerju. Zato na NIJZ priporočajo bolj ohlapno 'baggy' opremo, saj v vetru plapola in poleg cool efekta tudi otresa virus s sebe in s tem zmanjša možnost okužb.


Zaenkrat je to to, če bo kaj novega sporočimo.

0 views

©2019 bikebro